Mitchel110 » Specials » Gymnasium

Waarom te kiezen voor een gymnasium

Waarom te kiezen voor een gymnasium Een aantal achtste groepers krijgt na de cito-toets de keuze om naar een atheneum of naar een gymnasium te gaan. Echter, veel van deze toekomstige scholieren weten niet goed wat nu precies het verschil is tussen deze twee opleidingen. Het gymnasium heeft als extra vakken Grieks en Latijn, maar omdat deze talen niet meer gesproken worden, vinden ze het al snel een reden om voor het atheneum te gaan. Maar het Gymnasium en daarbij Latijn en Grieks zijn wel degelijk een verrijking voor je ontwikkeling. Bovendien biedt het Gymnasium veel meer dan alleen maar twee dode talen als extra vakken.

Waarom Grieks?

Grieks is net zoals Latijn een dode taal. Hoewel ze in Griekenland deze taal nog steeds beheersen is deze inmiddels zodanig ontwikkeld dat het oude Grieks geenszins meer lijkt op het nieuwe Grieks. Veel mensen zeggen dat het leren van een dode taal niks zal toevoegen, omdat het toch nergens meer gesproken wordt. Echter, door het oude Grieks te leren, kom je ook meer te weten over de cultuur en doet dus extra kennis op andere vlakken op. Vele wetenschappers hebben kennis van de oude Grieken opgenomen en daarmee hun eigen stellingen en wetten geformuleerd. Kijk verder in het volgende artikel:
Waarom Grieks te kiezen op een gymnasium

Waarom Latijn?

Net als het oude Grieks wordt ook Latijn niet meer gesproken, maar toch als vak aangeboden op een gymnasium. Deze taal is echter wel bewaard gebleven als de basis van de Italische talen in Europa. Frans, Spaans en Italiaans zijn voorbeelden die zijn geëvolueerd uit het Latijn. Hiernaast voegt Latijn ook veel toe aan je algemene ontwikkeling. Vele verhalen van het oude Rome zijn gebruikt als klassiek thema in bijvoorbeeld toneelstukken of film. Ook de vele spreekwoorden van de Romeinen gebruiken wij nu nog. Meer informatie in het volgende artikel:
Waarom Latijn te kiezen op een gymnasium

Gymnasium of Atheneum?

Sommige scholieren komen dus voor een keuze te staan: Gymnasium of atheneum? Buiten het aanbod van Grieks en Latijn zijn er nog veel meer verschillen tussen deze twee opleidingen. Zo is het gymnasium vaak een aparte school, waar er vaak compleet wordt gefocust op de opleiding zelf. Een atheneum is vaak een van de vele richtingen op een grotere school. In het volgende artikel wordt hier dieper op ingegaan:
Gymnasium of Atheneum, de keuze van een scholier
Gymnasium of Atheneum, de keuze van een scholier

Gymnasium of Atheneum, de keuze van een scholier

Na de basisschool is het tijd op een nieuwe stap te gaan maken: je gaat naar de middelbare school. Sommige kinderen weten al vroeg naar welke middelbare school ze willen gaan, maar er zijn ook genoeg…
Waarom Latijn te kiezen op een gymnasium

Waarom Latijn te kiezen op een gymnasium

Latijn, een oude taal, wordt nergens meer gesproken, voegt op het sociale vlak dus niks meer toe en is bovendien ook niet makkelijk om te leren. Kortom genoeg redenen dus om dit vak niet te kiezen en…
Waarom Grieks te kiezen op een gymnasium

Waarom Grieks te kiezen op een gymnasium

Naast de Romeinse grootmacht bestond er voor de geboorte van Jezus Christus nog een zeer ontwikkeld volk: de Grieken. Het Griekse volk, met belangrijke namen zoals Archimedes, Pythagoras en Homerus, h…
Gepubliceerd door Mitchel110 op 18-02-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.